«

»

Print this Post

Интервю с г-жа Йоланта Бурева

Йоланта Бурева – учител, който посява идеи в сърцата
и прокарва пътеки напред

 г-жа Йоланта Бурева пред Българско национално радио

Няма по-благородно занимание, или по-ценно за държавата, от това на този, който възпитава израстващото поколение, казва древноримският политик и философ Цицерон. Мисията на учителя е да вдъхновява и окрилява. Бъдещето ни лежи на неговите плещи. Ако той подхожда отговорно, тогава можем да бъдем спокойни.

И макар да сме чували много теории за некачественото българско образование, за безразличните учители и незаинтересовани ученици, в „Моята история за доброто“ решихме да ви покажем обратната страна на нещата. Онази правилната, нормалната, очакваната.

Историята ни започва преди 6 години – с ентусиазма на един учител и вълнението на много деца. Йоланта Бурева е класен ръководител в 101 СОУ “Бачо Киро” в столичния квартал “Надежда”. Учител по БЕЛ, човек с отговорно отношение към бъдещето на децата. Запознава ги с магията на театъра – като част от учебната дейност. Решение, което променя мирогледа и светоусещането на децата.

Защото децата имат нужда от идоли. Когато успеят да се срещнат с тях на живо, това остава трайна следа в тяхното развитие и пътя им занапред. Всяка седмица в часа на класния гостуват изявени български артисти. За посещенията отговаря 11-класничката Ванеса Гуджова.

Въпреки спирачките на образователната ни система и напук на скептицизма у някои, г-жа Бурева успява умело да въведе изкуството в класната стая и и да разшири детския кръгозор.

Тя създава култура за изкуство у децата още от 5 клас, водейки ги редовно на театър. Стимулира ги да мечтаят и да преследват мечтите си.

За щастие, усилията ѝ биват оценени. Благодарение на редовните посещения в театъра, 11-класничката Ванеса Гуджова вече е на път да стъпи смело на театралната сцена като професионален артист. Ванеса е горда с преподавателите си, които ѝ помагат да извървят пътя, който е поела, осъзнавайки, че не е лек, но казва, че ако не е трудно, няма смисъл.

Да видиш мъдростта в очите на дете, на което си посветил толкова много от времето и силите си, е богатство. Г-жа Бурева е богат човек. Така трябва да се чувства всеки, който чуе философските разбирания, с които децата пък подхождат към различните от тях – онези, които отричат изкуството.

Тази история за съвременните будители. Възрастта им е без значение. Важни са идеите. Идеите, които ни водят напред. Идеите, които кипят в класните стаи на училище, намиращо се в краен софийски квартал, но на централно място в развитието на обществото ни.

Цялата история за доброто – чуйте в звуковия файл.

 

Permanent link to this article: https://101su.bg/2019/05/17/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d1%81-%d0%b3-%d0%b6%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0/