«

»

Print this Post

Часът на Сузане в квартал „Надежда“

Софийският квартал „Надежда“. Ден като всеки друг. Листата падат, панелките се ронят, учениците чакат междучасието.

Точно в този момент Сузане влиза като гост, когото не очакват.
Сузане Клайн има железен немски дух. Нищо не може да я уплаши. Тя е учителка, на която в Германия са дали специална награда за работа с деца. У нас е за първи път като гост на образователна конференция. Но иска да види един обикновен учебен час в квартално училище. Нейн домакин ще бъде 29–годишната учителка Елица Савова.
Джентълмените си личат от 5-ти клас. Където и да са родени.

ВИДЕО >>>

Историята на Сузане, която днес седи сред петокласниците от квартал „Надежда“, всъщност започва в едно малко градче в Бавария.
Имала магазин. Когато дошли големите вериги, си казала, че е време не за провал, а за промяна. Осъзнала, че светът и без това е пълен с нещастни хора, които съжаляват за нещо несбъднато.
Да печеш хляб, да гледаш коне, да пишеш, да конструираш. Истинският успех е да намериш твоето нещо.
Сузане Клайн: “Не-е… не се страхувам от промените! Даже мисля, че ги обичам! Беше ми много приятно да гледам как растат децата ми и си помислих, че професията учител е точно за мен! И знаете ли, понякога човек трябва да поема рискове. Тогава осъзнава, че има по-голям избор пред себе си. Да поеме нов път. Да бъде любопитен. Това ми харесва!”
В часа по немски „5-ти-В“ й задава въпроси. Някои малко недискретни. Като този на колко години е. Но са свободни да го правят. В часа на Елица Савова няма забранени въпроси.
„Това е неудобен въпрос за една дама, но за да научим въпроса, повтаря въпроса на немски и после на български: На колко си години?”
Сузане вече е натрупала доста опит. Преподава от години и казва, че справедливо общество се изгражда от свободни хора.
Сузане Клайн: „Аз съм за това да се насърчава самостоятелното мислене. Така се разкрива потенциалът на всеки. Трябва да възпитаваме мотивирани и духовно освободени хора. Да предизвикваме любопитството им. Децата да осъзнаят, че човек трябва да учи непрекъснато. Цял живот. Когато учениците изградят умения да мислят самостоятелно, обществото се развива напред. Това важи и за икономиката. Затова харесвам учители, които мислят различно. Които са извън матрицата. Чрез различното мнение и спора човек израства.”
Пътят като учител на 29–годишната Елица Савова едва сега започва. Произхожда от семейство на потомствени юристи. Започнала да учи право с идеята един ден да бъде съдия. По учителството обаче се запалила заради идеята да промени нещо реално. Така се включила в програмата „Заедно в час“.
Елица Савова: „Това, на което най-силно акцентирам в работата с моите ученици, е личният пример, който им давам. Имам така да се каже смелостта да им показвам с поведението, което аз имам, уважение, усърдна работа, всичко това, което аз съм като човек. Искам това да бъде послание, което те да получават и много говорим за това в часовете си. Тъй като за моите ученици единият от основните проблеми е уважението. Много трудно се уважават, това е голям проблем. И това, което аз правя, е, че изпращам лични послания чрез личния си пример.”
Днес иска повече от всичко да даде на нейния „5-ти В“ промяната, която носи в себе си. Понеже открила, че много деца не знаят какво значи уважение, тъй като никога не са го чувствали у дома. Никога не са чували – добър си, можеш, ще се справиш.
Елица Савова: „Просто наистина имат нужда да виждат човек, който третира еднакво всички.”
Сузане Клайн: „Харесвам непослушните ученици. Мисля, че съпротивата подклажда развитието. В най-добри отношения извън училището съм с трудните ученици.”
Момчето от“ 5-ти В“ искаше просто да сподели, че да знаеш е хубаво. Помни доброто отношение. Откривайки по някакъв свой собствен начин, че това остава. Изглежда много ненаучени уроци имаме.
Елица Савова: „Аз смятам, че добрият учител трябва да намери какво да харесва във всяко дете. Аз още когато бях решила, че ще ставам учител, бях решила, че ще приемам безусловно всичките си ученици. Независимо кой от къде идва, какви способности има или няма. Просто той е абсолютно приет от мен и има кредит на доверие.”
Сузане Клайн: „Когато хората не разполагат със знания, те по-лесно се поддават на манипулации. Духовната им сила намалява. Ценностите в такова общество изчезват.“
Сузане се връща в малкото си баварско градче. В нейния клас има две българчета. Чака с нетърпение да ги види и да им разкаже за срещите си тук. Елица още не е решила кой път да поеме. Но сега е тук. В квартал „Надежда“. И на нея се надяват от „5-ти В”.
Часът свърши. И както винаги всички чакат междучасието.
Часът на Сузане в квартал „Надежда“
“Панорама с Бойко Василев” | “Политическа жега през ноември” – 17.11.2017

Permanent link to this article: http://101su.bg/2017/11/19/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0/